ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΟ…

Σκοπός:

 • Διοργάνωση μίας ετήσιας αθλητικής «γιορτής» χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα.
 • Πρώτο ρόλο: η ορεινή ποδηλασία, σε χωμάτινους και ασφάλτινους δρόμους.
 • Ο Ποδηλατικός Άθλος στηρίζεται σε τρεις πυλώνες (Αθλητισμός-Εθελοντισμός-Πολιτισμός).
 • Ανάδειξη της ομορφιάς της Ρούμελης, των βουνών, της φύσης, της ιστορίας των περιοχών, των χωριών και των κατοίκων τους (είτε των ντόπιων επιχειρηματιών-παραγωγών, είτε των τοπικών συλλογικών δράσεων)

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Αθλητικό γεγονός αλλά όχι αγώνας.
 • Δεν υπάρχουν νικητές. Όλοι θα βραβευτούν για τη συμμετοχή τους.
 • Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Ο Άθλος στηρίζεται σε εθελοντές, χορηγούς και τοπικούς συλλόγους που θα υποδεχτούν τους συμμετέχοντες
 • Η διανυκτέρευση γίνεται σε σκηνές.
 • Η σίτιση καλύπτεται από χορηγίες.
 • Υπάρχει τεχνική υποστήριξη από μέγα χορηγό.
 • Συνοδεία οχημάτων και μοτοσυκλετών.
 • Ιατρική κάλυψη από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές.

Ιστορία:

1ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης | 2013:

Διεξήχθη στις 6, 7 & 8 Σεπτεμβρίου 2013, διαδρομή ~125χλμ από τη Σήραγγα Τυμφρηστού έως το Χάνι της Γραβιάς, συμμετοχές~55.
Ο 1ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης γεννήθηκε από τη συνάντηση των Ποδηλατών Λαμίας και των Ποδηλατών Νέας Ιωνίας με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Κατσίκα, οι οποίοι αποτέλεσαν την οργανωτική επιτροπή του 1ου Άθλου.
Στην επιτυχημένη ολοκλήρωση, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εθελοντισμός. Τόσο η οργανωτική επιτροπή όσο και άνθρωποι και σύλλογοι από τα χωριά της διαδρομής αφιέρωσαν εθελοντικά χρόνο και εργασία για να διεξαχθεί με επιτυχία ο 1ος Άθλος!
Στην λήξη του 1ου Ποδηλατικού Άθλου στα βουνά της Ρούμελης έγινε η πρόταση να προστεθεί άλλη μία μέρα και να επεκταθεί η διαδρομή έως τους Δελφούς.

2ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης | 2014:

Πλέον ο Άθλος Ρούμελης οργανώνεται και αποτελεί ανεξάρτητη διοργάνωση με επίσημη οργανωτική επιτροπή, καταστατικό, λογότυπο, κανονισμό και φόρμες αιτήσεων.
Ο 2ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση καθώς αυξήθηκε σημαντικά η διαδρομή και ο αριθμός των συμμετεχόντων. Σχεδόν διπλασιάστηκαν!
Διεξήχθη στις 22, 23, 24 και 25 Αυγούστου 2014 με διαδρομή των 220χλμ και  από τη Σήραγγα Τυμφρηστού έως τους Δελφούς 
Πριν τον τερματισμό, για πρώτη φορά προστέθηκε και ένα κομμάτι πεζοπορίας, στην «Σκάλα», το αρχαίο κλιμακωτό λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί πάνω από το αρχαίο στάδιο των Δελφών και στη συνέχεια στο χωριό των Δελφών, προσφέροντας απαράμιλλη θέα.
Φυσικά η εθελοντική προσφορά και η χορηγία έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επιτυχία του 2ου Άθλου!
οι 3 πυλώνες (Αθλητισμός-Εθελοντισμός-Πολιτισμός) στηρίζουν γερά τον άθλο και τον χαρακτηρίζουν ως μοναδικό αθλητικό γεγονός!

3ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης | 2015:

Ο 3ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης διεξήχθη στις 4, 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2015 και «κινήθηκε» σε πιο κυκλική πορεία με διαδρομή περίπου 240χλμ από τη Ράχη Τυμφρηστού έως τον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού. 
Περνώντας από 3 νομούς (Αιτωλοακαρνανία – Φθιώτιδα – Ευρυτανία) και 26 χωριά!

4ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης | 2016:

Ο 4ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης χαρακτηρίστηκε από δύο σημαντικές αλλαγές, οι οποίες προέκυψαν από την ανάγκη εξέλιξης και προσαρμογής της διοργάνωσης στις απαιτήσεις που προκύπτουν από αθλητική και οργανωτική σκοπιά. Συγκεκριμένα η εκκίνηση και ο τερματισμός της διαδρομής για πρώτη φορά ταυτίζονται, με σημείο αναφοράς τη Σπερχειάδα, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή των αθλητών. Επίσης, ο 4ος άθλος ξεκίνησε ημέρα Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου  και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου μετά από διαδρομή 220 χλμ, περνώντας από 3 νομούς και πολλά χωριά και κουβαλώντας στις αποσκευές νέες αξέχαστες εμπειρίες, όμορφες διαδρομές, ποδηλατικά κατορθώματα και πολλές φιλίες!

5ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης | 2017:

O 5ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης διεξήχθη από τις 31 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2017 με κυκλική διαδρομή ~247 χιλιομέτρων και αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία Σπερχειάδας.  Για πρώτη φορά δύο διανυκτερεύσεις έγιναν στο «χωριό του άθλου» που στήθηκε στους Αγίους Πάντες Παλαιοχωρίου και η τρίτη στον Προφήτη Ηλία Κυριακοχωρίου. Ξεχωριστή στιγμή του άθλου αποτέλεσε η διαδρομή της δεύτερης ημέρας που έγινε μόνο σε αλπικό τοπίο. Η εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεων και η αφοσίωση οργανωτών, εθελοντών και ποδηλατών στον άθλο οδήγησαν σε άλλη μια πετυχημένη διοργάνωση.

6ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης | 2018:

O 6ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης συνεχίζει να αναδεικνύει την ομορφιά και τη φιλοξενία των χωριών της Ρούμελης. Κινούμενοι σε κυκλική διαδρομή ~220 χιλιομέτρων, ο άθλος ξεκινά στις 30 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου 2018 στην κεντρική πλατεία Σπερχειάδας.  Με διανυκερεύσεις στο Νεοχώρι, στον Προφήτη Ηλία Κυριακοχωρίου και στην Παναγία Ρούστιανη ο άθλος πέρασε από νεες και παλιότερες διαδρομές και από τα χωριά που στήριξαν και αγκάλιασαν τον άθλο και τους ποδηλάτες. Η παρεά των αθλητών αυξάνεται συνεχώς.

7ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης | 2019:

O 7ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης που πραγματοποιηθήκε στις 29,30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2019, χαρακτηρίστηκε από μία σημαντική αλλαγή. Λόγω της οικονομικής κρίσης, όλες οι διανυκτερεύσεις έγιναν στο ίδιο σημείο, τους Αγίους Πάντες Παλαιοχωρίου Τυμφρηστού αλλά διατήρησε για ακόμη μια χρονιά τον χαρακτήρα του και στηρίχτηκε στον εθελοντισμό και την χορηγία. Παλιοί και νέοι συμμετέχοντες, ποδηλάτες, εθελοντές και χορηγοί ανανεώνουν το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο!

Παράλληλες δράσεις:

 • Ημιμαραθώνιος Σπερχειού «Αθανάσιος Ακρίδας»: Ο Ποδηλατικός Άθλος Ρούμελης διοργάνωσε τον 1ο Ημιμαραθώνιο Σπερχειού «Αθανάσιος Ακρίδας» την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την κεντρική πλατεία Σπερχειάδας. Μία ακόμη επιτυχημένη αθλητική διοργάνωση έγινε θεσμός. Ακολούθησαν ο 2ος, 3ος και 4ος Ημιμαραθώνιος με την προσθήκη κι άλλων αγώνων που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τον κύριο αγώνα 21χλμ. Ο αγώνας 5.000μ με την ονομασία «Λαϊκός αγώνας – Καλύβα Στεφανή», αγώνας δυναμικού βάδην 11.400μ με την ονομασία «ΒΙΣΤΡΙΖΑ» και παιδικός αγώνας 1.100μ για τους μικρούς φίλους του αθλητισμού!
 • «Πεζοπορία στο γεφύρι του Μουντζουράκη» – «Πεζοπορία στα χνάρια του Αχιλλέα» – «Πεζοπορία στο σηκωμένο αυλάκι»: Ημερήσιες πεζοπορίες με σκοπό την άσκηση, την προώθηση των αξιών του αθλητισμού και την ανάδειξη της ομορφιάς και του φυσικού πλούτου των περιοχών. Όλες οι πεζοπορίες στηρίζονται στη φιλοσοφία του Άθλου, δηλαδή δεν έχουν κόστος συμμετοχής και στηρίζονται για την επιτυχία τους στον εθελοντισμό.
 • Συνεργασία με την Αερολέσχη Φθιώτιδος για τη διοργάνωση Περιφερειακού Αγώνα Τ/Κ ανεμόπτερων F5J που διεξήχθη στις 17 & 18 Οκτωβρίου 2015 στα Λουτρά Παλαιοβράχας και 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2016 στη Μεσοποταμία. Στην Κάτω Καλλιθέα στις 7 & 8 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο Πανελλήνιος αγώνας Τ/Κ ανεμόπτερων F5J.  Ακολούθησε η διοργάνωση Lamia OPEN 2018, στα Λουτρά Παλαιοβράχας 29-30 Ιουνίου – 1 ιουλίου 2018. Στις 25, 26 και 27 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε ο Παγκόσμιος αγώνας Τ/Κ ανεμόπτερων F5J στην Καλλιθέα Σπερχειάδος με 60 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.