Ο ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ

Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα τωννομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα. Ανατολικά του βρίσκεται ο κάμπος του Σπερχειού. Καλύπτεται από πυκνά δάση και είναι ελατοσκέπαστος στο μεγαλύτερο μέρος του. Στις πλαγιές του είναι κτισμένο το Καρπενήσι. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης. Κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται Αλπική λίμνη.

Ονομασία

Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Τυμφρηστός ή Τεφραστός ή Τυφρηστός. Σύμφωνα με μία εκδοχή η ονομασία του οφείλεται σε ομώνυμο μυθικό πρόσωπο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που υποστηρίζεται περισσότερο από τις παραλλαγές Τεφραστός ή Τυφρηστός, η ονομασία προέρχεται από την λέξη τέφρα, επειδή ο γυμνός όγκος του βουνού έχει το χρώμα της τέφρας. Η ονομασία Βελούχι λεγεται οτι εμφανίστηκε την μεσαιωνική περίοδο. Συναντάται για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο το 1453. Το Βελούχι είναι πιθανότατα Λατινικής ή Δωρικής προέλευσης. Το δεύτερο συνθετικό ουχι, το βρίσκουμε και στο όρος Όχη, στην νότια Εύβοια. Η ρίζα οχη– ουχι υποδηλώνει την καμπύλη ή το όριο, δίνοντας έτσι την καμπυλωτή κορυφή ή την κορυφή σε σχήμα τύμβου.

Ιστορικά στοιχεία

Από τον Τυμφρηστό πηγάζει ο Σπερχειός, στον οποίο αναφέρεται και ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Πηγή ζωής αλλά και και καταστροφικών πλημμύρων, ο ποταμός λατρευόταν σαν θεός από τους αρχαίους Έλληνες.

Αξιοθέατα

Η περιοχή διαθέτει μία σειρά από καλοδιατηρημένα χωριά, με εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό Κορυσχάδες στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Εδώ έγινε το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο της ελεύθερης Ελλάδας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ ο Ναός του Αγίου Αθανασίου χρονολογείται από το 1865.

ΣΚΙ- χιονοδρομία

Το χιονοδρομικό κέντρο Τυμφρηστού βρίσκεται στην τοποθεσία Διαβολότοπος, 12χλμ. έξω από το Καρπενήσι. Οι δέκα πίστες του εκτείνονται από υψόμετρο 1800 ως 2040μ.

Πηγή: el.wikipedia.org