Η Ανατολή Φθιώτιδος είναι ένα μικρό γραφικό χωριό πάνω στα καταπράσινα βουνά των Βαρδουσίων. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και βλέπει προς την Οίτη και την Γκιώνα. Ανήκει στο Δήμο Μακρακώμης με έδρα την Σπερχειάδα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 236 κάτοικοι. Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Πέρα Χομέριανη (ή Χωμήριανη ή Χομήριανη)
Κατά την παράδοση για την προέλευση του ονόματος του χωριού Χωμίργιανη υπάρχουν δύο εκδοχές:
- Αρχικά ήταν το χωριό ΜΙΡΓΙΑΝΗ, επί Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι του Χουμίρ κι από εκεί πήρε τ’ όνομα Χουμίρ (Μαρ)-γιάννη, με δύο οικισμούς. Μετά την απελευθέρωση, οι δύο οικισμοί έγιναν ανεξάρτητοι, Πέρα Χωμίργιανη (Ανατολή) και Εδώθε Χωμίργιανη (Δάφνη). Το 1927 μετονομάστηκε σε Ανατολή. (πηγή Τουριστικός και Επαγγελματικός Οδηγός Φθιώτιδας του 2002, εκδ. Αρ. Καρπούζη).
- Το όνομα Χωμίργιανη εδόθη από την μετεγκατάσταση των κατοίκων του χωριού Χώμερι της Ορεινής Ναυπακτίας.
Όμως στοιχεία από το αρχείο της κοινότητος δεν υπάρχουν που να καθορίζουν την προέλευση της ονομασίας Πέρα Χωμίργιανη γιατί το χωριό κάηκε δύο(2) φορές την περίοδο 1940-1948 από τους Γερμανούς και κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
Το όνομα ΑΝΑΤΟΛΗ σύμφωνα με τους κατοίκους της οφείλεται στον ανατολικό προσανατολισμό του χωριού.
Πριν την πρώτη καταστροφή του χωριού από τους Γερμανούς το χωριό είχε περίπου τριακόσια άτομα πληθυσμό και οι ασχολίες των κατοίκων του ήταν η κτηνοτροφία καθώς και η καλλιέργεια της γης με προϊόντα τους, τα όσπρια, σιτάρι, καλαμπόκι κλπ. καθώς και το ρόβι (τροφή για τα βόδια).
Μετά την δεύτερη καταστροφή του χωριού, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου και τον αναγκαστικό εκπατρισμό των ορεινών χωριών, οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν και να κατεβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ώσπου κατέληξε, εδώ και αρκετά χρόνια, να μην υπάρχουν κάτοικοι το χειμώνα στο χωριό εκτός από τους θερινούς μήνες που αποκτά ζωή.
Πηγή: el.wikipedia.org, anatolifthiotidos.blogspot.gr, http://www.anatolivillage.gr