ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ

Η Καλοσκοπή βρίσκεται στο νομό Φωκίδος στην οροσειρά της Γκιώνας με 335 κατοίκους. Διοικητικά το χωριό ανήκει στον δήμο Δελφών. Το πρώτο όνομά του ήταν Κουκουβίστα.Tο χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 1100 μ. Ξεχωρίζει για το καταπράσινο περιβάλλον και τα πηγαία νερά του. Μπροστά του απλώνεται το λεκανοπέδιο του Βοιωτικού Κηφισού ή Δωρική κοιλάδα όπως λεγόταν παλιά, προσφέροντας μια εξαιρετική θέα στον επισκέπτη, γι αυτό και ο χαρακτηρισμός του χωριού «Μπαλκόνι της Γκιώνας». Άλλωστε το νέο όνομα έλαβε από την «καλή σκοπιά», αντικρίζοντας από ψηλά τον γύρω ευρύ ορίζοντα.

Η περιοχή της Καλοσκοπής παρουσιάζει ενδιαφέρον από ιστορικής και πολιτιστικής πλευράς. Διαθέτει μια από τις πιο αξιόλογες λαογραφικές εκθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του νομού Φωκίδος, η οποία στεγάζεται στο παλιό δημορικό σχολείο. Η Καλοσκοπή συγκαταλέγεται στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος, καθώς κάηκε δις από τους Γερμανούς το Πάσχα και τον Αύγουστο του 1944.

Είναι ιδανικός τόπος για όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία. Βρίσκεται πάνω στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4 και έχει εύκολη πρόσβαση προς την κορυφή της Γκιώνας.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό σφύζει από ζωή, καθώς λαμβάνει χώρα πλήθος αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Ένα από τα πιο άρτια οργανωμένα και δημοφιλή κατασκηνωτικά φεστιβάλ της Ελλάδας, οι «Ήχοι Του Δάσους» λαμβάνουν χώρα στο μοναδικής ομορφιάς οροπέδιο της Αγ. Τριάδας, στην Καλοσκοπή Φωκίδας.

Πηγή: el.wikipedia.org, kaloskopi.gr