ΚΑΣΤΕΛΙΑ

Τα Καστέλλια είναι ένα ημιορεινό χωριό το οποίο ανήκει στο Νομό Φωκίδας, υπάγεται στο Δήμο Δελφών και απέχει περίπου 194 χιλιόμετρα Δυτικά της Αθήνας. Όντας κοντά στα σύνορα του Νομού Φωκίδας με το Νομό Φθιώτιδας, τα Καστέλλια απέχουν ίση περίπου απόσταση από τις δύο πρωτεύουσες των Νομών αυτών, την Αμφισσα (35 χιλιόμετρα) και τη Λαμία (40 χιλιόμετρα) αντίστοιχα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση 37.468 στρεμμάτων. Είναι χτισμένο στις υπώρειες της Γκιώνας και της Οίτης και μπροστά του απλώνεται το λεκανοπέδιο του Βοιωτικού Κηφισού ή Δωρική κοιλάδα όπως συνηθίζεται να λέγεται από παλιά.

Τα Καστέλλια αποτελούν το Κέντρο της Αρχαίας Δωρίδος και βρίσκονται στο κέντρο της Δωρικής Τετραπολης της Μητρόπολης των Δωριέων (Κυτινίου – Ερινεού – Βόϊου και Πίνδου ή Ακύφαντος).

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Παλιοκαστέλλι

Το λεγόμενο «Παλιοκαστέλλι» αποτελούσε για τους παλιούς το καλοκαιρινό θέρετρο του χωριού. Η τοποθεσία αυτη βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα «Καστέλλια» στην πλαγιά της Γκίωνας μέσα σε πυκνή βλάστηση γεμάτη έλατα, δροσιά, γάργαρα νερά και ειδυλλιακά τοπία.

Ο Δένδρος του Λάσπα

Ο δένδρος του Λάσπα θα σας υποδεχθεί όπως μπαίνετε στο χωριό από την περιφερειακή είσοδο ερχόμενοι από το Μπράλλο.Η ονομασία προέρχεται απο το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη του χωραφιού και αποτελούσε μοναδικό σημείο αναφοράς για τους παλαιότερους και σημείο συνάντησης προς Λειβαδάρι, Παλιόκαστερο και Παζαροράχη.

Το Χάνι της Γραβιάς

2 χιλιόμετρα έξω από τα «Καστέλλια» (με κατεύθυνση προς τη Γραβιά) βρίσκεται το ξακουστό «Χάνι της Γραβιάς» του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Τα τελευταία χρόνια έγινε μια εξαιρετική προσπάθεια αναπαράστασης της τοποθεσίας όπως αυτή ήταν το 1821.

Πηγή: el.wikipedia.org, http://www.kastellia.org.gr, http://www.kastellia.gr