ΚΑΣΤΡΙΩΤΙΣΣΑ

Η Καστριώτισσα είναι ορεινό χωριό της Φωκίδας και ανήκει στο νέο Δήμο Δελφών. Το όνομά της οφείλεται στα ερείπια αρχαίου κάστρου που υπάρχουν μέσα στο χωριό, το οποίο χτίστηκε το 500 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε από Δωριείς (τα ερείπια του σώζονται Ν.Δ. του χωριού με τεράστιους ογκόλιθους, από την εποχή των Οφιονίων Αιτωλών που κατοικούσαν εκεί). Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.260 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Ο  πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 225 κάτοικοι. Απέχει 59 χιλιόμετρα από την Άμφισσα και 69 χιλιόμετρα από τη Λαμία.

Το 325 π.Χ., κυριεύτηκε από τους Πέρσες. Στις αρχές του 19ου αιώνα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή, ενώ αναφέρεται και το 1897 σε γραπτή πηγή.

Στην Καστριώτισσα επίσης βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Παναγιά της Κατριώτισσας»), η οποία αποτέλεσε καταφύγιο κατά την Τουρκοκρατία. Στη θέση της εκκλησίας υπήρχε παλαιότερα γυναικείο μοναστήρι. Το Μοναστήρι χρονολογείται γύρω στο 16ο αιώνα και περιβαλλόταν από το αρχαίο κάστρο της περιοχής ενώ ουσιαστικά στον πραύλιο χώρο του παλαιού Μοναστηριού βρίσκεται η αιωνόβια Πουρνάρα της Καστριώτισσας.

Η Καστριώτισσα διαθέτει και ένα υπέροχο λαογραφικό μουσείο.

Πηγή: el.wikipedia.org, http://www.kallieon.gr, www.fokida.gr, http://www.kastriotissa.gr