ΚΥΡΙΑΚΟΧΩΡΙ

Στη Δυτική Φθιώτιδα και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Σπερχειάδα, μετά από μια μαγευτική διαδρομή μέσα στο δάσος, βρίσκεται το Κυριακοχώρι. Στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 387 κατοίκους.

Το πανέμορφο χωριό, βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις βόρειες πλαγιές των Βαρδουσίων, σε υψόμετρο 1000 μέτρων και χωμένο μέσα στα έλατα και τις καστανιές, με ονειρεμένη θέα στα γύρω βουνά, προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία, να αναπνεύσει καθαρό αέρα, να απολαύσει τη μυρωδιά του δάσους και να περπατήσει δίπλα στο αυλάκι με το τρεχούμενο γάργαρο νερό από τις κορυφές των Βαρδουσίων.

Η ονομασία

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των παλαιών χωριανών, το όνομα ΚΥΡΙΑΚΟΧΩΡΙ, προήλθε από κάποιο τσοπάνο, ο οποίος είχε το σπίτι του στη Χιονά Ράχη και ένα γυιό που τον έλεγαν ΚΥΡΙΑΚΟ. Όταν ο Κυριάκος μεγάλωσε, παντρεύτηκε και έκτισε ένα σπίτι κάπου κοντά στα Σκαρλατέικα ( κανένας δεν γνωρίζει που ακριβώς).Έτσι άρχισαν να λένε «πάμε στον Κυριάκο». Ο Κυριάκος απέκτησε πολλά παιδιά. Όλα έκτιζαν από ένα σπίτι και σιγά σιγά έγινε ένα μικρό χωριό και από εκεί που έλεγαν « πάμε στον Κυριάκο», άρχισαν να λένε «πάμε στον Κυριάκο στο χωριό». Στη συνέχεια και χάριν συντομίας έλεγαν «πάμε στο Κυριακοχώρι» και έτσι το χωριό πήρε το όνομά του. Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία έχει σχέση με το χωριό ΚΥΡΙΑΚΙ της Βοιωτίας.

Πηγή: http://www.kyriakochori.gr