ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Ο Πλάτανος (ΤοΣτάγιαπική Κοινότητα Πλατάνου – Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος), ανήκει στον δήμο Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Ο Πλάτανος έχει υψόμετρο 871 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,81 και γεωγραφικό μήκος 21,99.

Η προγενέστερη ονομασία του Πλατάνου ήταν «η Στάγια» επειδή εκεί υπήρχαν λείψανα αγίων, βυζαντινές εικόνες και άλλα ιερά κειμήλια, θεωρώντας λοιπόν το χώρο αυτό ιερό και άγιο, μετέβαιναν να προσκυνήσουν λέγοντας ότι πηγαί­νουν «εις τα άγια», «στα άγια» και έτσι προέκυψε η αγιωνυμία – τοπωνυμία «Στάγια». Το χωριό μετονομάστηκε το 1957 σε Πλάτανο, με το λανθασμένο σκεπτικό ότι η ονομασία αυτή είναι ξενικής προέλευσης.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό ξεκληρίστηκε και ξαναχτίστηκε εκεί που βρίσκεται σήμερα, μέσα στην ιδιοκτησία της Μονής, η οποία από το 1906 λειτουργεί ως κοιμητήριο του χωριού. Το χωριό και η ακατοίκητη Μονή έγιναν καταφύγιο και τόπος συγκέντρωσης κλεφτών και επώνυμων οπλαρχηγών της περιοχής όπως του Τσαμ Καλόγερου, του Σιαφάκα και των Κοντογιανναίων. Κοντά στη Μονή, στη θέση «Μαγαζί», υπήρχε και πυριτιδαποθήκη. Εκεί κοντά επίσης, σε μια πλαγιά της Οξυάς, λέγεται ότι ξεψύχησε ο δοξασμένος αρχικλέφτης Τσαμ Καλόγερος, όπου μεταφέρθηκε πληγωμέ­νος ύστερα από τη μάχη της Ζελίστας, υποδεικνύοντας ως διάδοχο του το νεαρό τότε κλέφτη Θανάση Διάκο.
Πηγή: fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr