ΠΥΡΑ

Η Πυρά Ηρακλέους (ή απλά Πυρά) είναι ορεινό χωριό του νομού Φωκίδας χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 1.160 μέτρων στις νότιες πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα. Διοικητικά η τοπική κοινότητα Πυράς ανήκει στη δημοτική ενότητα Καλλιέων και κατ΄ επέκταση στο Δήμο Δελφών.
Απέχει 233 χλμ. από την Αθήνα, 58χλμ. από Λαμία, και 49χλμ. από Άμφισσα.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ- Ο ΜΥΘΟΣ

Το όνομα του χωριού οφείλεται στην μυθολογία, καθώς σύμφωνα με αυτή, στη θέση Μάρμαρα, που απέχει 4,5 km από το χωριό, στην είσοδο του οροπεδίου της Καταβόθρας, ο Ηρακλής αποφάσισε να τελειώσει την ζωή του μη υποφέροντας το μαρτύριο στο οποίο τον υπέβαλλε η σκληρή Δηιάνειρα φορώντας του τον ποτισμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου, χιτώνα. Ο δηλητηριασμένος χιτώνας του ξέσκιζε και του κατέκαιγε τις σάρκες. Μάζεψε λοιπόν ξύλα και παρακάλεσε τον αγαπημένο του φίλο Φιλοκτήτη να ανάψει τη φωτιά.
Στην περιοχή σώζονται ερείπια ορθογώνιας στοάς, κίονες δωρικού ναού του 3ου αιώνα π.Χ. Νοτίως του ναού υπάρχει βωμός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι την έλευση των Ρωμαίων. Κατά τη διετία 1919-1920 διεξήχθησαν οι πρώτες ανασκαφές από τον Νικόλαο Παπαδάκη, ενώ το 1988 επαναλήφθηκε η ανασκαφή στο χώρο της Πυράς.

Οι προηγούμενες ονομασίες του χωριού όπως αυτές προκύπτουν από τα διάφορα Φ.Ε.Κ και τα Βασιλικά Διατάγματα ήταν Γκουρίτζα, Γκουρίτσα, Γουρίτσα και Γκούρα. Μετονομάσθηκε σε Πυρά με το Δ.9-9-1927 (Φ.Ε.Κ. 206 Α /1927).

Πηγή: el.wikipedia.org, http://www.pyra.gr, http://www.fokida.gr