ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ

Τα Πουγκάκια είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκονται 62 χλμ. δυτικά της Λαμίας, στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας. Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 927 μέτρων. Διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Μακρακώμης και έχουν 245 κατοίκους. Στο χωριό ανήκουν επίσης οι οικισμοί Κέδρα, Βλάχικος, Μαστορέικα ή Ξενοκωστέικα και Νεοχώρι.  Οι μόνιμοι κάτοικοι φτάνουν τους 100 τον χειμώνα. Οι περισσότεροι ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την ξυλεία. Περίφημα είναι τα φασόλια και τα κάστανα που παράγει η Πουγκακιώτικη γή.

Γεωγραφική θέση – Τοποθεσία

Το χωριό είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές της Σαράνταινας(υψ.1700μ) , με βορειοανατολικό προσανατολισμό και θέα στην κοίτη του Ρουστιανίτη, παραπόταμο του Σπερχειού. Τα γύρω βουνά μετατρέπονται σε βοσκοτόπια κατά τους θερινούς μήνες .

Συνορεύει με τα χωριά Κανάλια, Παλαιοχώρι Τυμφρηστού, Γαρδίκι Ομιλαίων και Τυμφρηστό από την πλευρά της Φθιώτιδας και με το χωριό Κρίκελλο από την πλευρά της Ευρυτανίας.

Τα Πουγκάκια βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 5 χλμ.) από το όριο των νομών Φθιώτιδας-Ευρυτανίας. Απέχουν:

  • 31,7 χλμ. από τη Σπερχειάδα, πρωτεύουσα του δήμου
  • 62,6 χλμ., μέσω γέφυρας Παλαιοβράχας, και 65,9 χλμ., μέσω Σπερχειάδας, από τη Λαμία πρωτεύουσα του νομού και της περιφέρειας
  • 273 χλμ. από την Αθήνα
πηγές: el.wikipedia.org, pougkakia.blogspot.gr, users.sch.gr/gkourlis