ΓΑΡΔΙΚΙ

img079Το Γαρδίκι είναι ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού στις πλαγιές των Βαρδουσίων, χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στον δήμο δήμο Μακρακώμης και ο πληθυσμός του είναι 462 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στο παρελθόν επειδή υπήρχαν δύο οικισμοί με το όνομα Γαρδίκι στη Φθιώτιδα (σήμερα το ένα έχει μετονομαστεί σε Πελασγία), αναφερόταν ως Γαρδίκι Ομιλαίων, από τον δήμο στον οποίο ανήκε.Απέχει από την Αθήνα 250 περίπου χιλιόμετρα, 55 περίπου χιλιόμετρα από τη Λαμία.P1070878 (1)

Το Γαρδίκι αποτελεί τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους: την άνοιξη με τον οργασμό και την πανδαισία των χρωμάτων της φύσης, το καλοκαίρι με τη δροσιά του υψόμετρου και των ελάτων, το φθινόπωρο με την πολυχρωμία των φύλλων και των καρπών των δέντρων  και το χειμώνα με την αφθονία και την περιπέτεια του χιονιού.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την παρθένα φύση με τα πλούσια δάση βελανιδιάς, ελάτης μαζί με καστανιάς και οξιάς. Να μαγευτεί από την ανατολή του ήλιου πάνω από τις βουνοκορφές της Σαράνταινας. Να επισκεφτεί την Κοίμηση της Θεοτόκου και του Αγίου Αθανασίου με το εντυπωσιακό σκαλιστό τέμπλο του και κάνοντας ένα πρωινό περίπατο  να βρεθεί στα γραφικά εκκλησάκια που βρίσκονται γύρω από το χωριό, να ξεδιψάσει στις πολλές βρύσες με το δροσερό γάργαρο νερό που έρχεται από τις πλαγιές των βουνών και να καταλήξει για πικ-νικ στο χώρο τηP1080039ς Αγίας Παρασκευής με το γραφικό εκκλησάκι.

Στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού θα γνωρίσει κανείς από κοντά τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων των παλαιότερων εποχών και θα εκτιμήσει τον πολιτισμό και την ταυτότητα της περιοχής.

Το Γαρδίκι υπήρξε κατοικημένος τόπος δυο αιώνες π. Χ., οι Σλάβοι του έδωσαν το όνομά του, διατηρήθηκε επί Τουρκοκρατίας σε σκόρπιους οικισμούς και σαν χωριό, στη σημερινή του μορφή, συγκροτήθηκε πριν 200 χρόνια.

πηγές: el.wikipedia.org, http://www.gardikiomilaion.gr