ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ

ο 2ΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ  | «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΚΡΙΔΑΣ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ : ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΤΡΑΧΙΝΑ

Μετά την επιτυχία και θεσμοθέτηση του 1ου Ημιμαραθώνιου Σπερχειού «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΚΡΙΔΑΣ» η Οργανωτική Επιτροπή του Ποδηλατικού Άθλου Ρούμελης είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του 2ου Ημιμαραθώνιου Σπερχειού, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017.

Παράλληλα με τον κύριο αγώνα των 21,1 χλμ θα διεξαχθεί αγώνας 5 χλμ με την ονομασία «Λαϊκός αγώνας – Καλύβα Στεφανή» και παιδικός αγώνας 1.100 μέτρων για τους μικρούς φίλους του αθλητισμού!watercolor23

Μείνετε συντονισμένοι και στη σελίδα του αγώνα στο facebook και ξεκινήστε την προπόνηση!

Η κύρια διαδρομήΗμιμαραθώνιου Σπερχειού «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΚΡΙΔΑΣ» | 21.098 μ

diadromi

Διαβάστε περισσότερα για τους λόγους που οδήγησαν την επιτροπή να δώσει τις παραπάνω ονομασίες στους αγώνες:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΚΡΙΔΑΣ :
Σύντομο βιογραφικό για τη ζωή και το έργο του ευεργέτη της Σπερχειάδας.

Ο Αθανάσιος Ακρίδας γεννήθηκε το 1924 στην Σπερχειάδα, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια . Σε ηλικία 20 ετών έφυγε στην Αθήνα, όπου άρχισε να εργάζεται στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας. Το 1960 ίδρυσε τήν πρώτη του βιοτεχνία. Το 1970, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Γιώργο ίδρυσε ένα νέο σύγχρονο ἐργοστάσιο παραγωγής και ἐπεξεργασίας υφασμάτων στο ύψος της Μεταμορφώσεως στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας με την επωνυμία, «Α.Ε. Αφοί Δ. Ακρίδα Κλωστοϋφαντουργία – Κλωστήρια», το οποίο υπάρχει και σήμερα. Το 1978 ίδρυσε νέα ανάλογη βιομηχανική Μονάδα στην ιδιαίτερη του πατρίδα, την Σπερχειάδα, με την οποία πρόσφερε εργασία σε εκατοντάδες συμπολίτες του.
Όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργίας ήταν πλάι του ακούραστη συνοδοιπόρος η σύζυγός του κ. Μαίρη Ακρίδα. Μεγάλο είναι και το φιλανθρωπικό του έργο στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Με δαπάνες του χτίστηκαν το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης , το νέο Δημαρχείο, καθώς και το Γηροκομείο Σπερχειάδος. Ίδρυσε επίσης το «Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας», ενώ διετέλεσε και για μία 7ετία Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σπερχειάδος, με αξιόλογη δράση. Ανάπλασε την πλατεία «Ἐθνικής Συμφιλίωσης» και πολλούς κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Στήριξε ηθικά και οικονομικά Συλλόγους και φορείς του Δήμου Σπερχειάδος, τα δε γραφεία του Συλλόγου Σπερχειαδιτών της Αθήνας, επί της οδού Καποδιστρίου 42, είναι δωρεά της εταιρείας «Αφοί Δ. Ακρίδα Α.Ε.» στον Σύλλογο Σπερχειαδιτών. Χρηματοδότησε εκκλησιαστικά ιδρύματα, και βοήθησε οικονομικά στην εικονογράφηση Ιερών Ναών.
Σε αναγνώριση της προσφοράς του, το 2001, το Δημοτικά Συμβούλιο Σπερχειάδος με την υπ’ αριθμ. 212 ομόφωνη απόφασή του ανακήρυξε τον Αθανάσιο Ακρίδα «Μέγα Ευεργέτη του Δήμου», του απένειμε ειδική τιμητική πλακέτα και ονόμασε την πλατεία μπροστά από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής «πλατεία Αθανασίου Δ. Ακρίδα». 

Η 2η διαδρομή«Λαϊκός αγώνας – Καλύβα Στεφανή» | 5 χλμ

kaluva

Καλύβα Στεφανή

«Στην τοπική και στην εθνική μας ιστορία είναι καταχωρημένο το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της έναρξης του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών της περιόδου 1941 – 44 από την Καλύβα Στεφανή στη Σπερχειάδα. Τη νύχτα της 26ης προς την 27η Μαΐου 1942, ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης με τους πρώτους του αντάρτες Φώτη Μαστροκώστα (Θάνο), Στέφανο Στεφανή (ιδιοκτήτης της καλύβας), Νίκο Λέβα και Βασίλη Ξηροτρούλια, σχημάτισαν τον πρώτο πυρήνα της οργανωμένης ένοπλης αντίστασης κατά των Γερμανοϊταλών και Βουλγάρων κατακτητών της χώρας μας. Η Καλύβα αυτή μετά και τον Εμφύλιο υπήρξε τόπος απόδοσης τιμής για πολλούς εν ζωή αγωνιστές, ανεπίσημα. Από το 1982, που αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία η Εθνική Αντίσταση, ο χώρος έγινε τόπος επίσκεψης και προσκυνήματος  οργανωμένων ομάδων αλλά και μεμονωμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και η Κοινότητα Σπερχειάδας καθιέρωσαν άτυπα τον εορτασμό αυτού του γεγονότος παρέχοντας κάθε δυνατή συνδρομή και διευκόλυνση στις αντιστασιακές οργανώσεις. Η ιδιοκτήτρια της Καλύβας Ευαγγελία Στεφανή δώρησε άτυπα στην Κοινότητα το κτίσμα και τον περιβάλλοντα χώρο, εκτάσεως 750 τ.μ. περίπου. Ο εορτασμός άρχισε να παίρνει πλέον επίσημες διαστάσεις μετά την επίσκεψη του τότε υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου, το Μάιο του 1987. Παράλληλα η Κοινότητα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσημη αναγνώριση από την Πολιτεία. Στις 21 Δεκεμβρίου 1989, με πρόταση του τότε υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Κατριβάνου υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αριθ. 595 (ΦΕΚ 251/29-12-89, τ. Α΄), σύμφωνα με το οποίο η Κοινότητα Σπερχειάδος αναγνωρίζεται σε Δήμο για λόγους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Καθοριστική συμβολή στο γεγονός αυτό είχε και ο συντοπίτης βουλευτής Θανάσης Παφίλης. Επίσημα πλέον ο Δήμος Σπερχειάδος διοργάνωνε το Μάιο κάθε έτους εορτασμό με την παρουσία των τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Μια εκδήλωση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.»

Κανέλλος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός

Η διαδρομή του παιδικού αγώνα | 1,1 χλμ

paidiko