Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ – 7 ΣΕΠ 2013

Έτσι ζήσαμε τον πρώτο Ποδηλατικό Άθλο στα βουνά της Ρούμελης…. συνέχεια

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 09:00 π.μ.

Δεν υπάρχει ωραιότερη αίσθηση να σε ξυπνάνε τα κελαηδητά των πουλιών και οι ήχοι της φύσης. Πήραμε το σχετικό μας πρωινό, προσφορά του ξενοδοχείου Ομιλαία και ξεκινήσαμε να μαζεύουμε τα υπάρχοντα μας.

Πρώτος σταθμός της 2ης μέρας της περιπέτειας, το χωριό Αργύρια, ένα γραφικό χωριουδάκι με πολύ φιλόξενους επίσης κατοίκους. Η διαδρομή μέχρι εκεί κατά τη γνώμη μου ήταν η ομορφότερη του Άθλου!! Δεν θέλω να το περιγράψω γιατί σίγουρα θα ξεχάσω κάτι. Ας πάει όποιος θέλει να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι! Ένα καφεδάκι, μερικοί κουραμπιέδες και οι σχετικές φωτογραφίες ήταν αρκετά για να ξεκινήσουμε για τον επόμενο προορισμό.

Δεύτερος σταθμός της ημέρας το χωριό Κολοκυθιά. Η διαδρομή πολύ όμορφη αν και ανηφορική. Το χωριό πανέμορφο και με πολύ γραφικά σπίτια. Οι άνθρωποι της Κολοκυθιάς μας υποδέχτηκαν στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακές πίτες και άφθονο νεράκι που τόσο χρειαζόμασταν. Η »μπαμπανέτσα» θα μου μείνει αξέχαστη, πρέπει να έφαγα 4-5 κομμάτια. Λίγες φωτογραφίες και ξεκινάμε για το επόμενο χωριό.

 Πριν φτάσουμε στον τελευταίο σταθμό, κάναμε μία πολύ ενδιαφέρουσα στάση στη Θέα, πάνω από τα Μάρμαρα, σε υψόμετρο 1300 περίπου μέτρα. Πραγματικά απίστευτη θέα. Τα ζόρικα και ανηφορικά χλμ έμειναν στο παρελθόν πίνοντας λίγο τσίπουρο και τρώγοντας για μεσημέρι. Χορηγοί του μεσημεριανού μας γεύματος τα καταστήματα Χαντζής και Ημίωρο καθώς και ο Ξενώνας Γόργιανη από τη Σπερχειάδα. Επίσης, δοκιμάσαμε και το γευστικότατο αφέψημα tuvunu, χορηγία από την Κομοτηνή. Το αφέψημα περιείχε τσάι του βουνού, μέλι και λεμόνι ως βασικά συστατικά. Κι εκτός από όλα αυτά, είχαμε και τα ατομικά μελοκάρυδα, προσφορά της »Άγριας Μέλισσας’‘ από την Πτελέα Φθιώτιδας.

Τρίτος σταθμός και τελευταίος της ημέρας η όμορφη Ανατολή. Εδώ κατασκηνώσαμε με θέα τα όμορφα βουνά της Ρούμελης. »Κρίμα ένα τόσο όμορφο χωριό να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», είπα μέσα μου. Η παρουσία μας εδώ ζωήρεψε και τους λιγοστούς κατοίκους, που δεν ήταν συνηθισμένοι να βλέπουν τόσο κόσμο στο χωριό τους. Το βραδινό γεύμα ήταν προσφορά του καταστήματος ‘‘Αρβανίτης» στη Λαμία και της ταβέρνας »Τα Πάντα όλα» στη Μάκρη. Περιείχε σουβλάκια, κοντοσούβλι και λουκάνικα. Το κρασάκι ήταν προσφορά του Γιάννη του Κατσίκα από τη Φτέρη Σπερχειάδας ενώ τα αναψυκτικά ηταν προσφορά του καταστήματος »Vintage» στην Πτελέα Φθιώτιδας. Η σπεσιαλιτέ της βραδιάς ήταν η φασολάδα στο καζάνι, προσφορά των κατοίκων της Ανατολής, την οποία τιμήσαμε δεόντως. Ας είναι καλά ο μπαρμπα-Κώστας ο Αντωνόπουλος, παλαιός μάγειρας! Λέγεται ότι κάποιοι έφαγαν μέχρι και 5 πιάτα. Πολλοί πήγαν για ύπνο νωρίς μιας και τα χλμ άρχισαν πια να μαζεύονται στην πλάτη. Παρ’όλα αυτά έπεσαν και οι σχετικοί χοροί. Παρέα με τις όμορφες εικόνες της ημέρας πέσαμε για ύπνο, ώστε να πάρουμε δυνάμεις για την τελευταία ημέρα του άθλου.

Συντάκτης: Βλαδίμηρος Νικολάκης, Χημικός, Phd. Μέλος της Επιτροπής Διοργάνωσης του Ποδηλατικού Άθλου στα βουνά της Ρούμελης.