Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ – 8 ΣΕΠ 2013

Έτσι ζήσαμε τον πρώτο Ποδηλατικό Άθλο στα βουνά της Ρούμελης….μέρος τρίτο

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 09:00 π.μ

Ημέρα του Θεού η Κυριακή και στην Εκκλησία της Ανατολής μας περίμενε ο παπα-Τσουγκράνας, μία ξεχωριστή και καλοσυνάτη φυσιογνωμία του χωριού. Στη λειτουργία τον συνόδευε ψέλνοντας ένας ποδηλάτης, ο Βαρδής ο Νικολιδάκης. Λαμβάνοντας το αντίδωρο και τις ευλογίες του παπά για το υπόλοιπο της διαδρομής, αρχίσαμε σιγά σιγά να μαζεύουμε τα υπάρχοντα μας για άλλες πολιτείες!! Βέβαια, πρώτα τα παιδιά είχαν πάρει το πρωινό τους, προσφορά του Ξενοδοχείου »Άνοιξις» στα Λουτρά Υπάτης.

Πρώτος σταθμός στην τρίτη ημέρα της διαδρομής μας, το χωριό Δάφνη. Μετά από μία επίσης καταπληκτική χωμάτινη διαδρομή, ξαποστάσαμε στην πλατεία του χωριού συνομιλώντας με ανθρώπους του χωριού. Μας έδωσαν κουράγιο και συνεχίσαμε το δρόμο μας. Το άγριο τοπίο του νομού Φθιώτιδας άρχισε να αλλάζει μπαίνοντας στην κοσμοπολίτικη Φωκίδα.

Δεύτερος σταθμός της ημέρας το χωριό Καστριώτισσα του νομού Φωκίδας. Σταματήσαμε στο »Αρχοντικό της Ευανθίας», έναν αρκετά όμορφο ξενώνα, που λειτουργεί και ως εστιατόριο. Ο πρόεδρος του χωριού μας μίλησε για την ιστορία του χωριού και πήραμε το σχετικό αναψυκτικό και λουκουμάκι. Η τουριστική ανάπτυξη εμφανής στο χωριό και σε ευθεία αντίθεση με τα απομονωμένα χωριά της Φθιώτιδας. Αφού θαυμάσαμε τη θέα ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό.

Τρίτος σταθμός της ημέρας το χωριό Μαυρολιθάρι. Ένα ιστορικό χωριό, σημείο συνάντησης των στρατευμάτων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, κατά το σχεδιασμό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Μας υποδέχτηκε με σεμνότητα και ζεστασιά ο κύριος Πετσιωτάς, ιδιοκτήτης του τοπικού Πανδοχείου, προσφέροντας αναψυκτικά, γλυκίσματα, φρούτα και αλμυρά εδέσματα για να πάρουμε δυνάμεις. Απολαύσαμε τη μεσημεριανή μας »σιέστα» και ξεκινήσαμε για τον τελικό μας προορισμό, το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς.

Στη διαδρομή για το Χάνι της Γραβιάς ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια όλων η επιθυμία να φτάσουμε στο τέλος. Σαν αέρας περάσαμε από τα χωριά Πυρά και Καστέλια. Στα μάτια μου πρόλαβαν και σφραγίστηκαν ορισμένες μελαγχολικές φθινοπωρινές εικόνες.

Η είσοδος στο Χάνι της Γραβιάς σήμανε και το τέλος του 1ου Ποδηλατικού Άθλου στα βουνά της Ρούμελης. Σημαντικός συντελεστής για το σωστό κλείσιμο ήταν ο αντιδήμαρχος Δελφών κύριος Μανανάς, ο οποίος φρόντισε για την σηματοδότηση του δρόμου από τα Καστέλια μέχρι το Χάνι της Γραβιάς και για το στήσιμο της τελετής λήξης. Επίσης, σε όλους του συμμετέχοντες προσφέρθηκαν χυμοί, τοστ και ένα ιστορικό ανάγνωσμα για το Χάνι της Γραβιάς.

Συντάκτης: Βλαδίμηρος Νικολάκης, Χημικός, Phd. Μέλος της Επιτροπής Διοργάνωσης του Ποδηλατικού Άθλου στα βουνά της Ρούμελης.